“Waarom werk jij het liefste met vrouwen die de 45 gepasseerd zijn?” die vraag wordt mij van tijd tot tijd gesteld. “Komt het omdat het zo moeilijk is voor 50-plussers om aan een andere baan te komen en heb je daar een speciale oplossing voor?” Komt er dan soms nog achteraan.
Behalve dat ik het een beperkende overtuiging vind om zo naar 50-plussers te kijken, vind ik ook dat je dan heel veel mist.

Enorme hoeveelheid werkervaring

Want kijk, iemand die de 45 gepasseerd is, heeft een enorme hoeveelheid werkervaring, is vaak ‘van huis uit’ al goed opgeleid maar heeft ook in de loop van de jaren allerlei opleidingen gedaan: binnen hun vak of aanvullend, managementopleidingen of opleidingen voor leidinggevenden en heel vaak ook ICT opleidingen. Door de jarenlange werkervaring hebben ze zich op allerlei vlakken ontwikkeld. Ze hebben vaak in meerdere organisaties gewerkt en al meerdere reorganisaties meegemaakt. Ze weten wat dat betekent voor henzelf en voor de organisatie en laten zich daar niet zo vaak meer door van de wijs brengen. Tijdens een reorganisatie is het óók ‘Business as Usual’ en gaat het werk gewoon dóór.

Enorme hoeveelheid levenservaring

Daarnaast hebben 45 plussers een grote hoeveelheid levenservaring. Thema’s als afscheid en verlies zijn bekend. Zorgen vóór en misschien wel zorgen óm, hun gezondheid of de gezondheid van dierbaren, kennen ze te goed. En dan zijn er ook nog de financiën. Hun veerkracht is vaak al meerdere keren op de proef gesteld en daar zijn ze krachtig uitgekomen. Wat veel vrouwen vergeten is hun maatschappelijke betrokkenheid: bij de school of de sportclub, bij vrijwilligersorganisaties of in bestuursfuncties.

Alle kleine onderdelen vormen één geheel

Dat vind ik nu net het mooie. Als ik vraag aan iemand: waar ben je goed in? Dan komt er vaak een wat vage blik in de ogen. Tja, om dat nou van jezelf te vertellen….
Maar al doorvragend worden er stukjes zichtbaar. De dingen die ze écht belangrijk vinden in het leven, die ze met plezier en succes doen, hun kwaliteiten, resultaten, hun motivatie en drijfveren. Al die stukjes, de edelsteentjes en de pareltjes vormen één geheel, die maken wie zij zijn.

Als je door een caleidoscoop kijkt dan zie je een prachtig patroon, lijnen kleuren, kleine onderdeeltjes die samen een geheel vormen. En dat is ook hoe je naar alle stukjes ervaring kunt kijken in een mensenleven. Alle stukjes vormen samen het beeld van hoe het nú is.

Niets is voor altijd

De dingen veranderen, het leven verandert, er gebeuren dingen die je niet had kunnen voorzien (kijk naar de coronacrisis bijvoorbeeld). Ook in het werk veranderen er dingen: de inhoud van je werk verandert, of het komt te vervallen, of je hebt het gevoel dat je zit te verpieteren waar je zit en je wilt weg.
Dan wordt het tijd om een draaitje te geven aan de caleidoscoop.
Alle edelsteentjes, pareltjes en wat er nog meer is, verschuiven en juist als ze allemaal een ander plekje gevonden hebben, ontstaat er een nieuw patroon. Een nieuwe jij.

Inzichtoefening

De volgende oefening doe ik wel eens tijdens de coachgesprekken. Deze licht een tip van de sluier op over wat jij écht belangrijk vindt in het leven, de dingen die je met plezier en succes doet, je kwaliteiten, resultaten, motivatie en drijfveren.

Je pakt een A4-tje en deelt het in de lengte doormidden.

Aan de linker kant schrijf je alles op wat je op je CV zou zetten. Je werk en werkgevers, je opleidingen, de resultaten die je behaald hebt, de projecten waar je aan gewerkt hebt etc.

Aan de rechterkant schrijf je alle dingen op waarvan je vindt dat ze niet op je CV horen maar die wel bij jou horen; je levenservaringen, je hobby’s, de dingen waar je trots op bent en ook de moeilijke periodes waar je sterk uitgekomen bent.

Wat ontdek je?

Kijk nu eens naar: waar ging het eigenlijk altijd om bij jou? Wat kom je steeds weer tegen, zowel aan de zakelijke als aan de persoonlijke kant. Ben je iemand die steeds voor mensen heeft gezorgd? Waar had je plezier in, wat maakte je blij? Etc.

Welke kwaliteiten, talenten, vaardigheden worden nu zichtbaar? Waar bestond je veerkracht uit?
Al doende krijg je inzicht in de edelsteentjes en pareltjes waar je over beschikt en die het patroon van jou nú vormen; met een kleine verandering vormen ze een ander patroon. Ze vormen dus een prima basis om met veranderingen om te gaan.

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Download hier het gratis e-book “Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult”.

Birgitte Woltman

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Volg je mij al?

werk. droomwerk, loopbaan, carriere

Meld je aan voor de Inspiratiemail en ontvang het gratis e-book: Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult

Ik vind het goed dat je me de link voor het e-book stuurt en me regelmatig mailt met inspiratie en aanbiedingen die me inspireren vérder te gaan met mijn werk en leven. Ik kan mij ieder moment weer afmelden en accepteer de Privacy- en cookieverklaring.

Er is een e-mail onderweg! Houd ook je spambox in de gaten voor het geval dat...