Een kijkje in de wandelcoach-keuken

Laat ik je meenemen met een wandelcoachsessie met Paula. Ze zat helemaal vast; ze moest een keuze maken maar ze had geen idee wat. De ene dag was ze ervan overtuigd dat ze voor keuze A moest gaan. Maar dan sprak ze weer iemand en dacht ze: ‘o nee, ik ga het toch niet doen!’ en uiteindelijk gebeurde er helemaal niets. Dat had tot gevolg dat haar bedrijf stil kwam te staan. De klanten ebden weg en daarmee ook haar inkomen. Haar partner had al een paar keer gezegd: ‘Jeetje, kun je nou nog niks beslissen? Ga iets DOEN!’ Daardoor ontstond druk in de relatie en werd het eigenlijk alleen maar beroerder voor Paula. Want hoe meer druk erop kwam, hoe moeilijker het voor haar werd om de knoop door te hakken. Omdat ze stil stond stelde ik voor om letterlijk in beweging te komen. We trokken de wandelschoenen aan en gingen naar buiten.

In beweging

We spraken af in Nijmegen en kozen voor een wandeling langs de Waal en de Spiegelwaal. Het was een mooie dag en het was sowieso al heerlijk om buiten te zijn.
Bij een kop koffie bespraken we waar ze aan wilde werken en vervolgens gingen we op pad.
Als je loopt, verandert je ademhaling en als je rondkijkt dan zie je zoveel verschillende dingen die je uit je hoofd en je rond malende gedachten halen.

Aan de overkant liepen de runderen uit de Ooijpolder door het water, door de Waal, we hoorden een schreeuwend geluid van een fazant. We zagen roofvogels, hazen enzovoort. Fantastisch om te zien! Haar aandacht kwam steeds meer op het moment.

Stilstaan

Na een eindje lopen vroeg ik haar om stil te staan en haar ogen dicht te doen en had ik een aantal vragen voor haar. ‘Focus je nu eens op de toekomst. Wat wil je zijn? Wat wil je over een tijdje, zeg 3 of 5 jaar bereikt hebben? Hoe wil je je dan voelen? Waar wil je zijn?’
We namen de tijd om haar haar ervaringen en gevoelens te laten beschrijven. De omgeving, waar ze woonde, waar ze werkte, de mensen om zich heen, waar ze blij van werd, waar ze trots op was, etc. En ik liet haar contact maken met haar zintuigen zoals ‘Wat ruik je, wat hoor je?’ Toen ze dat goed beschreven had, heb ik haar gevraagd om het gevoel en de ervaringen die ze nu had goed op te slaan, vast te leggen in haar gedachten en gevoel en in wat ze waarnam in haar lichaam. 

Daarna kwam er een moment van rust.

Terug naar nu

Ik markeerde de plek op het pad en vroeg haar om haar ogen open te doen en terug te lopen, terug naar de plek waar ze voelt dat ze nú is. En ze liep een stuk terug. Op een gegeven moment stond ze stil en zei ze: ‘Ik geloof dat ik er zover nog wel van afzit van hoe ik het wil, van mijn gewenste leven.’

We draaiden om en we zagen dat het een aardig stuk was. Ze werd er in eerste instantie moedeloos van, zo van: ‘zie je wel, zo leuk is het nu allemaal niet en het is moeilijk om daar te komen’. Ze zocht de bevestiging bij mij en als zij vindt dat het moeilijk is, dan is het moeilijk voor haar, ik oordeel daar niet over.

De eerste stappen

Ik vroeg haar om goed te gaan staan op de plek waar ze zich nu bevindt. ‘Hoe voelt het hier nu?’

Ze antwoordde dat het toch al wat lichter voelde. Ze keek me met grote ogen aan en ineens sprongen de tranen erin. ‘Nu weet ik het!  Nu weet ik wat ik moet doen, waar ik voor moet gaan!’ En ze vertelde over de keuze die ze nu wél kon maken en wat dat was.

Daarna vroeg ik haar om een stapje te zetten naar haar gewenste situatie. Ze keek me even vragend aan en ze zette een stap en daarna nog een paar. En toen stond ze stil.

‘Wat maakt nou dat je nu stilstaat en waar sta je nou? Wat maakt het, dat je niet verder kunt?’ vroeg ik. Ze moest dat even uitzoeken maar ook daar kwamen haar antwoorden op. Vervolgens kon ze weer een klein stapje zetten in de richting van de door haar gewenste toekomst.
Ze werd er blij van want ze wist nu welke keus ze moest maken en wat ze moest doen om er te komen en dat de dingen waar ze eerst bang voor was, te overkomen waren. Ze had nu een goed beeld en gevoel bij haar toekomst en daar had het haar aan ontbroken. En ze gaat nu over tot actie!
We konden ons gesprek afronden en zij ging opgelucht en blij naar huis. En ik was er ook blij mee. Want ik vind het zo mooi als zo’n ogenschijnlijk eenvoudige oefening toch zo’n ontzettend mooie verandering te weeg kan brengen!

Zelf ervaren?

Wil jij ook ervaren wat wandelcoaching voor jou kan doen? Dat kan! Je hoeft niet een heel coachtraject aan te gaan maar je kunt eens een los gesprek proberen waarin je een onderwerp aanpakt dat jou bezig houdt.

Pakken we dat op dezelfde manier aan? Geen idee, de omgeving biedt vaak zoveel verschillende mogelijkheden om mee te werken.

Kijk verder op: Naar Buiten! Wandelcoaching

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Download hier het gratis e-book “Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult”.

Birgitte Woltman

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Volg je mij al?

werk. droomwerk, loopbaan, carriere

Meld je aan voor de Inspiratiemail en ontvang het gratis e-book: Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult

Ik vind het goed dat je me de link voor het e-book stuurt en me regelmatig mailt met inspiratie en aanbiedingen die me inspireren vérder te gaan met mijn werk en leven. Ik kan mij ieder moment weer afmelden en accepteer de Privacy- en cookieverklaring.

Er is een e-mail onderweg! Houd ook je spambox in de gaten voor het geval dat...