Over Birgitte Woltman

Je hebt een onbestemd gevoel over je werk en je leven, je loopt vast en je betrapt jezelf steeds vaker op de gedachte: ‘Is dit het nou?’

Voorheen kon je goed met stress omgaan maar tegenwoordig is er niet veel voor nodig om emotioneel uit balans te raken en je bent bang burn-out te raken.

Misschien komt het doordat je geconfronteerd wordt met ingrijpende veranderingen in je leven of je werk, dreig je je baan te verliezen of misschien ben je hem al verloren. Of wordt je zenuwachtig omdat je interim opdrachten opdrogen.

Wellicht wordt het nog extra aangewakkerd door de (naderende) overgang. Want dat kan een fase zijn waarin je niet alleen letterlijk minder lekker in je vel zit, maar die ook mentale, psychische en spirituele veranderingen te weeg brengt; betekenis- en zingeving worden steeds belangrijker.

 

Birgitte Woltman Coach Coaching overgang 45+ online outplacement transitievergoeding baan opdrachten zzp interim

Op een dag is het genoeg en is het Tijd om voor jezelf te kiezen!

Het is tijd om actie te ondernemen en om je situatie te veranderen. Waar je behoefte aan hebt is een plan van aanpak waarmee je door het proces heen geloodst wordt, waarmee je een stok achter de deur hebt, en iemand waarmee je kunt sparren en die je helpt om jezelf beter te leren kennen waardoor je je oude shit kunt opruimen.

Iemand die je helpt om je kwaliteiten en talenten te herontdekken, er anders naar te kijken en ze anders te presenteren. Met als gevolg dat je aantrekkelijk bent voor nieuwe werkgevers of opdrachtgevers en snel aan het werk kunt in een nieuwe baan of met nieuwe opdrachten. Of je ontdekt nieuwe mogelijkheden bij je huidige werkgever.

 

Daardoor sta je financieel steviger in je schoenen en dat heeft een positieve uitwerking op je persoonlijk leven. Het geeft je de mogelijkheid om ook aan andere levensdoelen te werken. Denk aan de reis die je kunt maken, het huis dat je kunt kopen of verbeteren of aan de kinderen die je financieel kunt ondersteunen bij hun plannen.

Doordat het op je werk beter gaat merk je ook verbeteringen in je privéleven. En andersom, doordat je beter in je vel zit kun je de uitdagingen op je werk ook makkelijk aan.

 

Santiago de Compostela

In het voorjaar van 2014 heb ik de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gelopen vanuit St. Jean Pied de Port. Behalve dat ik het een prachtig avontuur vond om 800 km te voet af te leggen en te leven uit mijn rugzak, wilde ik een perode van stress afsluiten en mij heroriënteren op de toekomst.

Tot mijn verrassing kwam ik tijdens die reis bij een kapelletje, dat gewijd was aan de heilige Birgitta van Zweden naar wie ik vernoemd ben.
Zij heeft in de 14e eeuw de Camino gelopen en ik liep letterlijk in haar voetsporen. Wat ik niet wist, is dat zij beschermvrouw is van pelgrims. Pelgrims die hulp nodig hebben, kunnen zich tot haar wenden. Zij begeleidt de pelgrims zodat zij zelf hun weg weer kunnen vervolgen.

Deze ontmoeting raakte mij omdat ik ontdekte dat ik ook figuurlijk in haar voetsporen liep. Want wat doe ik als coach en counselor? Ik begeleid mensen die op hun levensweg belemmeringen ervaren zodat zij zelf weer verder kunnen, op hun eigen weg.

Ik had nooit kunnen vermoeden dat mijn naam zo verbonden was met mijn beroep en mijn missie. Het was een mooi teken dat ik op het goede pad was.

Mijn professionele achtergrond

De centrale spil waar het in mijn werk altijd om gaat is: mensen, werk en verandering. De verbindende factor is mijn bijdrage aan ontwikkeling, aan vérder komen, groeien, zijn wie je bent, je kwaliteiten benutten, zelfstandig en onafhankelijk zijn, daar gaat het mij om, dat drijft mij.

Na een studie Human Resource Studies (Personeelwetenschappen) werkte ik bij verschillende trainingsbureaus. Ik vond het het mooiste werk dat er is: samen met mensen mogen werken aan hun ontwikkeling. Ik droomde ervan om een goede coach te worden maar vond dat het mij nog ontbrak aan levens-en werkervaring.

Daarna ging ik in verschillende functies werken bij een handelsonderneming waar ik veel veranderprojecten heb begeleid en gestuurd, soms ook internationaal.

Ik bleef ook altijd mensen begeleiden; bij keuzeprocessen, bij leiderschapsvragen, bij ziekte en re-integratie etc. Het moment waarop iemand een inzicht krijgt of ontdekt hoe iets voor hem of haar is, en vandaar een stap verder kan zetten, vind ik magisch. Er is dan wezenlijk contact.

Toen ik eind 40 was ontdekte ik dat als ik nog ooit iets van mijn droom wilde realiseren, ik actie moest nemen. Het was nu of nooit.

Coaching

Ik wilde graag mensen begeleiden als coach en wilde me daarin verder ontwikkelen. Coaching is een vak, een professie.
Mijn keuze viel op de post-HBO opleiding Master Coach van het Europees Instituut, De Baak. Er volgden 2,5 jaar vol trainingen, intervisie, supervisie, oefening en werkcolleges over persoonlijke- en loopbaanontwikkeling. 

Laag voor laag werden afgepeld zodat ik dichter bij mijzelf en mijn hart kwam. In een inspirerende omgeving kreeg ik vertrouwen in mijn intuïtie en kreeg spiritualiteit betekenis voor mij. En ik werd coach.

Vastgelopen en de overgang

Terwijl ik de Coachopleiding volgde, kwam mijn baan te vervallen en maakte ik de overstap naar een andere werkgever.

Na een tijdje kwam ik in een stressvolle situatie terecht en tegelijkertijd kreeg ik overgangsklachten. 

Het was een lastige periode waar ik pas uitkwam toen ik voor mezelf koos. Ik ging terug naar het Europees Instituut om daar de Coachopleiding uit te breiden met een Counselorsopleiding. In de 1,5 jaar die volgden leerde ik hoe ik mensen kan begeleiden die te maken hebben met rouw en verlies of die vastlopen in hun werk en stress- en burnoutklachten krijgen. Terwijl ik zelf net uit zo’n situatie kwam; je kunt me gerust ervaringsdeskundige noemen.

Omdat ik zelf meegemaakt had hoe ingrijpend de overgang kan zijn, niet alleen fysiek maar ook emotioneel en psychisch, ging ik op zoek naar informatie over de overgang. Door een opleiding bij Care for Women kan ik vrouwen uitleggen wat er gebeurt, waardoor ze zichzelf beter kunnen begrijpen en accepteren. Ik kan ze leren wat ze eraan kunnen doen en hoe ze juist nú krachtiger in het leven kunnen staan.

Kiezen voor mijzelf

Teruggekomen uit Santiago de Compostela besloot ik om mijn hart te volgen en trouw te zijn aan mijzelf en startte ik mijn eigen bedrijf.

Ook voor mij geldt dat ik continu aan mijn eigen ontwikkeling werk. Voor mijzelf en om kwaliteit te kunnen blijven bieden aan de mensen met wie ik werk. Ik doe dat door het volgen van opleidingen, trainingen, intervisie en supervisie. In het najaar van 2016 ben ik bijgeschoold als loopbaancoach via de Trivalentacademie waar ik mij eveneens als coach bij heb aangesloten.

Ik heb mij als ‘Erkend Coach’ aangesloten bij Stir!

werk. droomwerk, loopbaan, carriere

Meld je aan voor de Inspiratiemail en ontvang het gratis e-book: Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult

Ik vind het goed dat je me de link voor het e-book stuurt en me regelmatig mailt met inspiratie en aanbiedingen die me inspireren vérder te gaan met mijn werk en leven. Ik kan mij ieder moment weer afmelden en accepteer de Privacy- en cookieverklaring.

Er is een e-mail onderweg! Houd ook je spambox in de gaten voor het geval dat...