Over Birgitte Woltman

 

Santiago de Compostela

In het voorjaar van 2014 heb ik de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela gelopen vanuit St. Jean Pied de Port. Behalve dat ik het een prachtig avontuur vond om 800 km te voet af te leggen en te leven uit mijn rugzak, wilde ik ook de periode van stress afsluiten en mij heroriënteren op de toekomst.

Tot mijn verrassing kwam ik tijdens die reis bij een kapelletje, dat gewijd was aan de heilige Birgitta van Zweden naar wie ik vernoemd ben.
Zij heeft in de 14e eeuw de Camino gelopen en ik liep letterlijk in haar voetsporen. Wat ik niet wist, is dat zij beschermvrouw is van pelgrims. Pelgrims die hulp nodig hebben, kunnen zich tot haar wenden. Zij begeleidt de pelgrims zodat zij zelf hun weg weer kunnen vervolgen.

Deze ontmoeting raakte mij omdat ik ontdekte dat ik ook figuurlijk in haar voetsporen liep. Want wat doe ik als coach en counselor? Ik begeleid mensen die op hun levensweg belemmeringen ervaren zodat zij zelf weer verder kunnen, op hun eigen weg.

Ik had nooit kunnen vermoeden dat mijn naam zo verbonden was met mijn beroep en mijn missie. Het was een mooi teken dat ik op het goede pad was.

Mijn achtergrond

Na een studie Human Resource Studies (Personeelwetenschappen) werkte ik bij verschillende trainingsbureaus. Ik vond het het mooiste werk dat er is: samen met mensen mogen werken aan hun ontwikkeling. Ik droomde ervan om een goede coach te worden maar vond dat het mij nog ontbrak aan levens-en werkervaring.

Daarna ging ik in verschillende functies werken bij een handelsonderneming (MKB) waar ik veel veranderprocessen heb begeleid en gestuurd, soms ook internationaal.
Op één of andere manier bleef ik ook altijd mensen begeleiden; bij keuzeprocessen, bij leiderschapsvragen, bij ziekte en re-integratie etc. Het moment waarop iemand een inzicht krijgt of ontdekt hoe iets voor hem of haar is, en vandaar een stap verder kan zetten, vind ik magisch. Er is dan wezenlijk contact.

Toen ik eind 40 was ontdekte ik dat als ik nog ooit iets van mijn droom wilde realiseren, ik actie moest nemen. Het was nu of nooit.

Coaching

Ik wilde graag mensen begeleiden als coach en wilde me daarin verder ontwikkelen. Coaching is een vak, een professie.
Mijn keuze viel op de post-HBO opleiding Master Coach van het Europees Instituut, De Baak. Er volgden 2,5 jaar vol trainingen, intervisie, supervisie, oefening en werkcolleges over persoonlijke- en loopbaanontwikkeling. Ik leerde werken met een heel scala aan methoden en aanpakken zoals: cliëntgerichte aanpak, cognitieve gedragstherapie, systeembenadering en opstellingen, TA, NLP, en lichaamsgericht werken.

Laag voor laag werden afgepeld zodat ik dichter bij mijzelf en mijn hart kwam. In een inspirerende omgeving kreeg ik vertrouwen in mijn intuïtie en kreeg spiritualiteit betekenis voor mij. En ik werd coach.

Birgitte heeft als coach een open en luisterend oor. Ik voelde me helemaal op mijn gemak bij haar, een belangrijke basis voor vertrouwen van waaruit je samen verder kunt werken om nog gelukkiger en nog meer tevreden in het leven te staan.

Sylvia

Vastgelopen en de overgang

Terwijl ik de Coachopleiding volgde, kwam mijn baan te vervallen en maakte ik de overstap naar een andere werkgever.

Na een tijdje kwam ik in een stressvolle situatie terecht en tegelijkertijd kreeg ik overgangsklachten. Ik liep vast in mijn werk en stevende af op een burnout. Ik ontdekte dat dat kwam doordat ik werk deed waarin ik niet trouw aan mijzelf kon zijn en mij niet kon ontwikkelen op een manier die bij mij paste.

Het was een lastige periode waar ik pas uitkwam toen ik voor mezelf koos. Ik ging terug naar het Europees Instituut om daar de Coachopleiding uit te breiden met een Counselorsopleiding. In de 1,5 jaar die volgden leerde ik hoe ik mensen kan begeleiden die te maken hebben met rouw en verlies of die vastlopen in hun werk en stress- en burnoutklachten krijgen. Terwijl ik zelf net uit zo’n situatie kwam; je kunt me gerust ervaringsdeskundige noemen.

Omdat ik zelf meegemaakt had hoe ingrijpend de overgang kan zijn, niet alleen fysiek maar ook emotioneel en psychisch, ging ik op zoek naar informatie over de overgang. Door een opleiding bij Care for Women in Amersfoort kan ik vrouwen uitleggen wat er gebeurt, waardoor ze zichzelf beter kunnen begrijpen en accepteren. Ik kan ze leren wat ze eraan kunnen doen en hoe ze juist nú krachtiger in het leven kunnen staan.

Kiezen voor mijzelf

Teruggekomen uit Santiago de Compostela besloot ik om mijn hart te volgen en trouw te zijn aan mijzelf en startte ik mijn eigen bedrijf.

Ook voor mij geldt dat ik continu aan mijn eigen ontwikkeling werk. Voor mijzelf en om kwaliteit te kunnen blijven bieden aan de mensen met wie ik werk. Ik doe dat door het volgen van opleidingen, trainingen, intervisie en supervisie. In het najaar van 2016 ben ik bijgeschoold als loopbaancoach via de Trivalentacademie waar ik mij eveneens als coach bij heb aangesloten.

Ik heb mij als ‘Erkend coach’ aangesloten bij Stir!

© 2016, B. Woltman Coaching, alle rechten voorbehouden. Ik ga zorgvuldig met je gegevens om, ik heb ook een hekel aan spam.

werk. droomwerk, loopbaan, carriere

Meld je aan voor de Inspiratiemail en ontvang het gratis e-book: Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult

Door hier je gegevens achter te laten vind je het goed dat ik je de link voor het e-book stuur en je regelmatig mail met inspiratie en aanbiedingen die je helpen om je dromen en doelen te realiseren. Je kunt je ieder moment weer afmelden voor de e-mails.
Door je aanmelding accepteer je de Privacy-en cookieverklaring.

Er is een e-mail onderweg!