Overpeinzingen in de overgang

Ze deed haar agenda dicht, ja het was nu precies een jaar geleden. Ze wist al wel dat ze in de overgang zat, maar nu was ze het moment van de menopauze ook gepasseerd. Haar laatste menstruatie was precies een jaar geleden. Wat ze zich niet gerealiseerd had, was dat het ook een hele andere overgang was geworden. Er was zoveel veranderd en ze had veel nagedacht over zichzelf en het leven. Ze voelde dat ze het anders wilde maar ze wist nog niet hoe.

Het was een stuk stiller geworden nu haar oudste op kamers zat. Haar jongste woonde nog wel thuis maar ze was meer bij haar vriendje dan thuis. Haar man was wat ouder dan zij en liep plannen te maken voor ná zijn pensioen. Maar dat ging voor haar helemaal nog niet op, zij moest nog zeker 15 jaar werken dankzij het opschuiven van de pensioen leeftijd. Ze vond dat helemaal niet erg. Want je pensioen luidt eigenlijk écht je laatste levensfase in, toch?

Het probleem was dat ze geen werk had. Het bedrijf waar zij voor had gewerkt was overgenomen en na een reorganisatie was ze ontslagen. Ze voelde dat haar identiteit veranderd was, want wie was ze zonder de baan die ze meer dan 10 jaar had gehad?

Van werk naar werk?

Ze had een dijk van een CV en werkte in een beroep waar vraag genoeg naar was, ondanks dat ze de 50 was gepasseerd maar het trok haar niet zo.
Ze had altijd veel en hard gewerkt maar de laatste jaren was ze gaan twijfelen. Was dit het nou? Gaf dit de voldoening die ze zocht? Wat zou ze nog meer kunnen doen? Vroeger droomde ze ervan om kunstenaar te worden, maar ze koos ervoor om te gaan studeren. Daarna viel ze van het één in het ander zonder dat ze daar bewust een keuze voor gemaakt had.

Waar gaat het in het leven om?

Nu ze thuis zat, had ze veel tijd om met haar levensvragen bezig te zijn. Ze voelde dat ze net over de helft van haar leven was. Ze had al heel veel gedaan en bereikt maar er lag ook nog een groot stuk vóór haar.
Had het leven haar gebracht wat ze had gedacht? Had ze eigenlijk wel wat gedacht? Hoeveel was daarvan gerealiseerd? Welke dromen had ze nog? Ze was wel gelukkig geweest met haar partner maar nu leken hun levens uit elkaar te lopen. Hij werkte en keek ernaar uit om te stoppen, zij was nu zonder werk en wilde graag weer aan de slag. Dat was niet het enige, ze had het gevoel dat hij haar een richting wilde opdringen die zij helemaal niet wilde. Was hij nou veranderd of zijzelf?

Dromen realiseren

Hoe wilde ze verder met haar werk en haar leven? Weer een baan waarin ze vooral bezig was met het verwezenlijken van andermans (aandeelhouders?) dromen, of wilde ze eindelijk haar eigen dromen gaan realiseren? Maar welke dan, hoe kom ik daar achter en hoe pak ik dat aan? Wat kan ik van mijn omgeving verwachten als ik dat ga doen?
Ze wilde de tijd nemen om tot een goede beslissing te komen.

Afstand nemen

Ineens dacht ze aan haar goede vriendin Jacqueline. Die had haar gevraagd of ze mee wilde naar Zuid-Frankrijk om te schilderen. Eigenlijk leek haar dat wel wat: even weg uit de dagelijkse omgeving, iets doen wat ze vroeger graag deed en op afstand naar haar leven kijken. Dat zou een mooie eerste stap zijn en wie weet hoe haar leven er over precies één jaar uit zou zien?

Deze blog is verschenen in de Week van de Overgang van 3 t/m 7 april 2017.

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Download hier het gratis e-book “Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult”.

Birgitte Woltman

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Volg je mij al?

werk. droomwerk, loopbaan, carriere

Meld je aan voor de Inspiratiemail en ontvang het gratis e-book: Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult

Ik vind het goed dat je me de link voor het e-book stuurt en me regelmatig mailt met inspiratie en aanbiedingen die me inspireren vérder te gaan met mijn werk en leven. Ik kan mij ieder moment weer afmelden en accepteer de Privacy- en cookieverklaring.

Er is een e-mail onderweg! Houd ook je spambox in de gaten voor het geval dat...