Jouw kernwaarden

Misschien een rare vraag maar o, zo belangrijk.
Waarom? Als je goed weet wat jouw kernwaarden zijn dan kun je ook goed voelen of je in afstemming ermee leeft. Doe je dat, dan voel je je stevig in je schoenen staan en weet je dat je goed bezig bent, ben je energiek en zelfverzekerd.
Leef je niet in overeenstemming met je kernwaarden, bijvoorbeeld omdat er op je werk heel veel is veranderd, dan kun je langzaam leeggezogen worden. Je krijgt een unheimisch gevoel en voelt je steeds kleiner worden. Je neemt niet meer je plek in en dreigt weg te zakken of je wordt boos.
In dit artikel ga ik dieper in op werk, maar je kunt deze vragen natuurlijk ook stellen over andere levensgebieden, denk aan je relatie of je gezondheid.

Wat zegt je lichaam

De eerste signalen die je krijgt wanneer je niet in overenstemming met je kernwaarden bezig bent, komen meestal uit je lichaam. Een vreemde kriebel in je maag of in je buik, weerstand om naar je werk te gaan of om met bepaalde collega’s te werken, het gevoel dat je keel wordt dichtgeknepen net op het moment dat je iets belangrijks moet vertellen ed.
Hoewel je lichaam zijn best doet om aan te geven dat het ‘anders’ wil, neemt je ratio het over met: ‘geen flauwekul, doorzetten, het moet’ en dat soort uitdrukkingen. En je gaat verder. Maar het kost je energie, steeds meer, je bent al moe voordat de werkdag begint en je doet ook steeds minder werkzaamheden die je energie opleveren. Als je op deze manier veel langer doorgaat en je werk meer energie vraagt dan dat het oplevert, loop je de kans om burn-out te raken.

Een kleine bewustwordingsoefening

Terug naar de vraag: sta jij wel eens stil bij wat je kernwaarden zijn?
Hoe kom je daarachter? Om te beginnen volgt hier een lijstje van voorbeelden van kernwaarden. Uiteraard is dit niet volledig maar ik wil je ermee op een spoor zetten:

Betrokkenheid, Betrouwbaarheid, Creativiteit, Dankbaarheid, Duurzaamheid, Idealen, Innovatie, Integriteit, Humor, Kwaliteit, Inspiratie, professionaliteit, Vrijheid, Ontwikkeling, Macht, Rechtvaardigheid, Solidariteit, Zekerheid, Structuur, Teamgeest, Verbinding, Waardering, Zingeving, Zelfzorg .

Wat mis je in dit lijstje en is zeker belangrijk voor jou?

Vervolgens stel je jezelf de vraag: wat zijn mijn kernwaarden? Maak het je niet te moeilijk en beperk je tot een 5-tal. (Hoewel het misschien juist moeilijk is om je te beperken.) Het gaat om de betekenis die jij aan de woorden geeft en niet om een algemene betekenis die je ook in een woordenboek zou kunnen vinden. Ja dit is subjectief, het gaat om jou!

Kijk nu eens naar je werk, of als je dat niet hebt, naar het werk dat je het liefste zou doen.
In welke mate kun je je waarden gestalte geven in je werk? Wat denk je daarvan? Welke emoties roept het op en wat wordt je gewaar van wat er in je lichaam gebeurt?

Welke conclusie kun je nu trekken? Zit je op de goede plek? Geeft het niet dat je sommige waarden in je werkomgeving niet kunt naleven, ontdek je waarom er bij jou zoveel energie weglekt?

Wat kun je eraan doen?

Misschien kun je het bespreekbaar maken, het zou fijn zijn als dat in jouw werkomgeving kan. Of is het een indicatie dat je hier niet meer op de goede plek zit en krijg je nu meer duidelijkheid over waardoor dat komt.
Het kan je ook helpen in je zoektocht naar nieuw werk om beter te weten bij wat voor werkgever of opdrachtgever je aan de slag wilt.
Of….? Dat lees ik graag in de reacties hieronder.

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Download hier het gratis e-book “Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult”.

Birgitte Woltman

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Volg je mij al?

werk. droomwerk, loopbaan, carriere

Meld je aan voor de Inspiratiemail en ontvang het gratis e-book: Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult

Ik vind het goed dat je me de link voor het e-book stuurt en me regelmatig mailt met inspiratie en aanbiedingen die me inspireren vérder te gaan met mijn werk en leven. Ik kan mij ieder moment weer afmelden en accepteer de Privacy- en cookieverklaring.

Er is een e-mail onderweg! Houd ook je spambox in de gaten voor het geval dat...