Who are you, who hoo!

Ik zit naar een oude aflevering van CSI te kijken en dat nummer blijft hangen.
Want wie ben je? Wat is je identiteit?
Bij je geboorte krijg je een naam en hoor je bij een gezin of familie. Al snel krijg je een identiteitsbewijs met behalve je naam en geboortedatum ook je pasfoto en vingerafdruk. En je krijgt een BSN als teken dat je bij het Koninkrijk der Nederlanden hoort.

Van tijd tot tijd vraag je je af: Wie ben ik eigenlijk? Bijvoorbeeld op momenten dat er iets schokkends gebeurt in je leven, zoals het verliezen van je baan. Want wie ben je dan? Wat doet het met je identiteit als je ineens niet meer de medewerker of manager van een bepaald bedrijf bent?

Ik heb dat ook eens meegemaakt en voelde me daardoor leeg en ontheemd. Er viel iets weg en even leek het alsof ik ook mijn hele identiteit kwijt was. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden, leek het wel.

Wat maakt je identiteit?

Naar mijn mening spelen er een paar elementen een rol.
Je identiteit is verbonden met jouzelf, met je hart of je ziel, of wat voor jou de binnenste kern vormt.
En je identiteit vormt ook een schil daaromheen, waarmee je in relatie staat met je omgeving. Het begint met de relatie die je hebt met je ouders, broers en/of zussen. Naar mate je opgroeit en je wereld groter wordt, maakt ook de plaats waar je woont een deel uit van je identiteit, zoals je dat bijvoorbeeld herkent bij Amsterdammers, Brabanders en Friezen. Je identiteit breidt zich uit als je naar school gaat, voor een opleiding, voor een vak of voor een baan kiest. Als er een partner in je leven komt, als je moeder of vader wordt, etc. Steeds voegt het iets toe aan je identiteit.

Wanneer is je identiteit belangrijk?

Denk je vaak aan je identiteit? Nee niet echt, pas als erom gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je nieuwe mensen ontmoet of op vakantie gaat.
Maar ook als er iets schokkends gebeurt waardoor je identiteit gaat wankelen. Als er iets verdwijnt of verschijnt in je leven. Hoe meer dat raakt aan je kern, aan je diepste zelf, hoe ingrijpender dat is.
Dan kun je geconfronteerd worden met een identiteitscrisis. Zoals dat het geval kan zijn als je plotseling je werk, inkomen en status verliest.

Je bént je baan niet

Zo ontdekte ik bijvoorbeeld toen ik mijn baan kwijt raakte, dat ik die baan niet was. Het was een onderdeel van mijn leven, al was het lange tijd wel een heel belangrijk onderdeel. Ik maakte mij los van die baan en ontdekte dat ik nog meer was dan mijn werk. Met die basis ben ik weer verder gegaan en ja, er kwamen weer nieuwe dingen op mijn pad die ik weer toe kon voegen aan wie ik ben.

Identiteitsontwikkeling

Je identiteit is geen vast gegeven, het ontwikkelt zich met je mee, gedurende je leven en neemt daardoor ook steeds weer een andere vorm aan. Afhankelijk van waar je staat in je leven, in de maatschappij en van de situatie kan je identiteit er anders uitzien en anders voelen. Terwijl je diepste kern steeds gelijk blijft.

Juist vanuit die diepste kern kun je zelf bepalen hoe je je verhoudt tot je nieuwe situatie, wat daarmee de relatie is. Dan kan het weer deel uit maken van de identiteit die je hebt in de buitenwereld.
Dus ja, het antwoord op de vraag: Who are you? Ligt aan de fase in je leven, en aan de identiteit die je voor jezelf bepaalt.

 

Reageren?
Herken je dat? Heb je ook wel eens een ingrijpende ervaring gehad waardoor jouw identiteit ging wankelen en je haar moest hervinden? Hoe heb je dat gedaan?

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Download hier het gratis e-book “Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult”.

Birgitte Woltman

Birgitte Woltman werkt met 45+ vrouwen met een veeleisende baan of eigen bedrijf die het gevoel hebben stil te staan of vast te lopen in hun werk of leven. Ze hebben stressklachten en herkennen zichzelf niet meer en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Birgitte helpt ze een keuze te maken die recht doet aan hun talenten, competenties, levenservaring én aan hun verlangens en ambities.

Volg je mij al?

werk. droomwerk, loopbaan, carriere

Meld je aan voor de Inspiratiemail en ontvang het gratis e-book: Hoe jouw droomwerk zich in 3 stappen onthult

Ik vind het goed dat je me de link voor het e-book stuurt en me regelmatig mailt met inspiratie en aanbiedingen die me inspireren vérder te gaan met mijn werk en leven. Ik kan mij ieder moment weer afmelden en accepteer de Privacy- en cookieverklaring.

Er is een e-mail onderweg! Houd ook je spambox in de gaten voor het geval dat...